Myndigheter och inte en helt ärlig tomtsäljare & mäklare

Dags att ringa herr Hellberg på Lantmäteriet i tisdags då.
Fick efter ganska få samtal tag i personen. Efetr ett par samtal fram och tillbaka visade det sig att Lantmäteriet inte i detta fall kunde bestämma i ärendet utan endast utföra det som Borås Stad utfärdat.
De gav oss ett namn på en Exploateringingenjör på kommunen och dennes direktnummer. Som tur va visade detta sig vara en yngre person med lite "go" i.
Förklarade ärendet för personen, han titade på kartor i sin dator, läste servitut, kikade igen, kollade detaljplaner etc.
Ganska snabbt visade det sig att det ALDRIG kan kommer kunna bli ett servitut på infartsväg till vår tomt.
 Detta pga att det är planerat en väg till ett nytt område i framtiden. Kommunen kan således inte bevilja ett servitut som går i strid med detaljplanen. Detta för att ett servitut är såpass starkt juridiskt att det inte skulle kunna ändras om/när den framtida vägen skall byggas.
Där fick vi ganska kalla kårar när beskedet lämnades. Peter frågade på ganska mycket om en annan form av avtal kunde skrivas med förbehåll om den framtida vägen etc. Och det visade sig inte vara en omöjlighet.
Så idag Torsdag damp det ner ett mail i inkorgen där det med all sannolikhet kommer kunna skrivar ett avtal bundet till oss som ägare som personer att vi får nyttjanderätt till marken. (ett servitut är däremot skrivet mellan två fastigheter som vi förstått det)
Mailade vidare avtalet till Anders på SMV för granskning och kommentarer.

MEN!!!! Det som irriteras oss är mäklarens och tomtsäljarens nonchalans och vilseledande information om detta.
När tomten förvärvades lät det på dem som att det redan fanns ett servitur på den markbiten och att det bara avar att köra på. Och att allt redan va klart med kommunen etc. etc.
Men bevisligen var detta bara skitsnack. För som han på kommunen sa så kan det aldrig vart tal om servitut på den marken. Denna detaljplan är från 1955 och marken där köptes första gången 1965.

//P&A


Måndags-stress

I måndags va det värsta kaoset. Mäklaren skulle komma kl. 15.00 för att fota lägenheten som skall säljas. Vi hade lite småsaker att ordna innan fotograferingen. Men Peter skulle sluta vid lunch för att ordna det. Men på morgonen ringde Anders och sa att det vore ypperligt om Peter kunde vara ute vid Buxbomen i Fristad kl. 13.30 för ett snabbt möte. För ansvariga på kommunen skulle vara där ute då och det vore ypperligt att klara av frågan om bygglov där och då.
Sagt och gjort, upp med kartan på motorhuven, snabba diskussioner om husets storlek, taklutning, etc. etc. men givetvis detta återkommande bök om servitutet för vår infart.
Men kommunen kunde bevilja bygglov med hänsyn till ett annat servitut från 1965 där det påvisas att vi får nyttja en annan infart till vårt hus under tiden vår egna byggs.
Som sagt med den vinklingen beviljade nu kommunen bygglov...SKÖNT!!!!! MEN!!!!!!....sen säger herren att det där med er nya infartsväg kan jag inte bevilja eller besluta om, det får du ringa herr Hellberg på lantmäteriet om.
OK! Fick hans nummer, skakade hand med ansvariga herrar, packade ihop kartorna, servituten etc. 

Men nu va det ilfart till lägenheten. Han precis hem till att hinna ordna det sista innan klockan blev 15. Fotona blev kanonbra tycker vi.

Annaonsen finns här:
http://www.hemnet.se/beskrivning/965095?r=3

Bygglov bygglov......när??

Va ett tag sedan det skedde någon uppdatering. Och det av två orsaker. Dels har det inte hänt särskilt mycket och dels så kör vi järnet i lägenheten nu med massa småsaker, röjja, spika lister, måla etc. Allt för att höja den ett par snäpp.

Vad det gäller bygglovet börjar man ju undra. Vi fick för någon vecka sedan ett brev där kommunen lät meddela att det mottagit vår ansökan och att de hade upp till 10...TIO...veckors handläggningstid????!!!!!
Ganska omgående efter detta ringde jag Anders på SMV. Vi kom fram till att vi ringer till ansvarig på kommunen och stöter på. Sagt och gjort så efter 25:e försöket fick jag tag i personen. Och mycket riktigt så hade de många ansökningar att bereda.
Tog återigen kontakt med Anders och nu drar även han i det. Men!! det är nu v.42, och huset levereras v.52.
Inte ett spadtag på tomten är gjort, inte en centimeter av vägen har de börjat på. 600m3 skall schaktas bort och 1000 ton riktigt bärlager skall fyllas dit. Grunden skall byggas, garageplattan gjutas....jaja!!!!

Dock så tänkte vi nu snart köpa garderoben till sovrummet och badrumsinredningen till toaletten på entreplan. Så är det avklarat.

P & A

RSS 2.0